Плуване за деца:

Плуването е спорт, който най-хармонично развива  структурата и мускулатурата  на децата, съдейства за правилния им растеж. Помага за укрепване на имунната система, координацията, развива гъвкавостта и издръжливостта на подрастващите. Действа  благотворно върху дихателната, сърдечно-съдовата и нервната система.

Липсата на спортна култура сред подрастващите води до сериозни проблеми в тяхната физическа  и психическа форма. Родителите,  които разбират важността на този проблем,  желаят техните деца да се занимават със спорт.

Всеки спорт е  полезен за здравето, но плуването е физическа активност, която действа благоприятно на почти цялата опорно-двигателна система и цялата мускулатура. Поради това е препоръчително родителите да насочат децата си към занимания именно по плуване. Ако децата от малки се научат да спортуват във вода, то със сигурност те ще растат физически здрави и с добра мускулатура.

Плуване за нашето здраве и това на децата ни:

Няма съмнение, че плуването е изключително важно за здравето. Плуването е най-доброто физическо упражнение за тялото. То е  изключително подходящо за провеждане на терапии и лекуване на травми.

Водните упражнения са в състояние да нормализират кръвното налягане и да подобрят кръвообръщението. Ефектът от това да се плува е, че така се облекчават ставите. Плуването е идеално упражнение за коленете, бедрата и гърба. Водните спортове намаляват напрежението върху костната  система и като цяло се облекчава целия натиск върху  тялото. Плуването решава ставни проблеми и  различни видове гръбначни изкривявания.

Плуването развива белите дробове и подобрява работата на дихателната система.

Плуване за добра физическа форма:

Плуването е добър начин за сваляне на килограми и  тонизиране. При плуване  се задействат всички мускули, за да  се преодолее съпротивата на водата. А тя е десет пъти по-голяма от съпротивата, която въздухът оказва на тялото. Това е основна причина да горите повече калории при плуване. Според изследванията, при плуване се изразходват 25% повече калории, отколкото при други упражнения.

Друга причина плуването да е отлично средство за подобряване на физическата форма е по-студената вода спрямо температурата на тялото, което стимулира дишането и води до ускоряване обмяната на веществата.

Съвети:

  • Научете се да плувате правилно! По-добре  се вслушайте в съветите на треньор, отколкото да плувате неправилно и да получите нежелана травма!
  • Разгрейте  преди да започнете да плувате!
  • Не плувайте поне един час след хранене!
  • Плувайте с подходяща за това екипировка- удобен бански, очила, и шапка!